Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2013 08:59 - Фонд Сектор Б представя:
Автор: bulgaria1914 Категория: Спорт   
Прочетен: 680 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.08.2013 10:12


Фонд Сектор Б представя на Вашето внимание два изключителни документа. Два документа от края на 60-те години, които обаче звучат актуално и днес. И както казва Поета: "...отговор дават и смиват срама и на клеветата строшават зъба...". 
Документите представляват две писма на възмущение, изпратени от основателя на ССК "Левски" Борис Василев - Боркиша до журналист и до Министерството на отбраната. 
В първото писмо - до журналист, Борис Василев изказва гневна реакция за материал срещу ФК "Левски", написан от очевидно пристрастен журналист. Откриваме иронични и реторични въпроси към журналиста, касаещи познатото за времето си "побутване" към титлата на отбора на комунистическата партия - цска.
Второто писмо е израз на несъгласие от решението "Левски" да се преименува на "Левски-Спартак".
Тези два документа развенчават пореден мит, че "Левски" и неговите деятели и привърженици доброволно и по своя воля, с "отворени" обятия приемат обединението на "Левски" със "Спартак" и смяната на името. 
В години на безпардонен авторитаризъм, да посмееш явно и официално да се опълчиш и възпротивиш на угоднически журналист и институция като Министерството на отбраната, е проява на висок морал от друго време, на кураж, на свободолюбив характер и достойнството да браниш и отстояваш своето. Да браниш "Левски". Това е пътят, който ни показва Боркиша. Това е заветът на предците ни, основали "Левски" преди почти 100 години! 
Деятелите и привържениците на "Левски" никога и по своя воля не са се съгласявали името на отбора им да се сменя. А най-голямото доказателство затова е, че никой и никога, на никой стадион не е чувал публиката на "Левски" да скандира друго име, освен това, избрано в 1914 година! "Ще викате Динамо, Витоша, Спартак", е била заповедта. Но изборът е бил само един - в тухларната за назидание, но винаги "Левски".
Надяваме се, най-вече младите левскари, да прочетат тези документи, да вникнат в тях, в думите и във времето, в което са написани, за да разберат какво недавно нещо е представлявал "Левски". Недавно никому... И да преосмислим какъв завет ни е завещан. Кураж, борба, сила, воля, непреклонност и винаги верни на името и традициите, винаги "Левски" от 1914 година!

И преди, и сега, Левски е значило и значи свобода!

П.С: От името на Фонд Сектор Б и всички левскари искаме да изкажем своите благодарности и дълбока признателност към сина и внучката на Борис Василев - Боркиша, за предадените от тях документи. "Левски" завинаги!

А ето какво пише в документите : 

Едно мнение
"ЛЕВСКИ-СПАРТАК" или "ЛЕВСКИ"

Обединеното дружество,трябва напълно да свърже спортистите от двата софийски района - Благоевски и Васил Левски.Да се спрем на двете имена "ЛЕВСКИ" и "СПАРТАК" .Това са две собствени имена на прочути мъже - борци за Свобода.

Спартак е известен гладиатор,тракиец от племето мези,подвизавал се във I I период на Римската история - 74-71г. преди н.е. Проявил се като гениален пълководец и талантлив организатор на онеправданите роби.Неговата дейнот е една светла страница в световната история.Земите на Балканския полуостров по това време са влизали в пределите на обширната Римска империя.В споменатия период не е съществувал славяно-български народ,а още по-малко българска държава.Ето защо ние не бихме намерили никаква връзка между дейността на Спартак и българската история.

Левски се роди през 1837г. и разви своята революционна и народополезна дейност,жертвувайки живота си за свободата на поробения български народ.Този титан на революцията,символ на безприемна преданост в борбата за нов живот,ще остане като един от най-светлите образи в българската история,скъп за всяко българско сърце.

Двете исторически личности ги дели един период от около 1900 години.Защо българските спортни ръководители са се спрели на една толкова изкуствена комбинация - "ЛЕВСКИ - Спартак" ? Ако трябва да говорим с езика на фактите,длъжни сме да признае че "ЛЕВСКИ" много повече подхожда за име на едно физкултурно дружество,отколкото "Левски-Спартак".

Ако сравним дейността на двете бивши дружества "ЛЕВСКИ" и "Спартак",то ние трябва да отбележим,че в своята 55-годишна история "ЛЕВСКИ" има по-големи заслуги за развитието и популязирането на българския спорт не само в страната,но и извън пределите й.

Ние сме убедени,че спортистите и привържениците от бившето дружество "Спартак" могат с гордост да членуват в обединено дружество,което има за партон един ЛЕВСКИ,изключителна личност на нашата история,чийто блясък няма да залезе,докато съществува български народ.

Световната спортна общественост не познава подобни обединения - един клуб да носи две собствени имена.Ние не бихме си представили обединение от типа - "Торпедо-Динамо" - Москва или "Реал-Атлетико" - Мадрид.

За да се избегнат дребнавите амбиции и се получи пълно обединение,от което полза може да има само българският спорт,то ние предлагаме обединеното дружество да носи името :
ОБЕДИНЕНО ФИЗКУЛТУРНО ДРУЖЕСТВО "ЛЕВСКИ" - СОФИЯ ( ОФД "Левски" - София).

Борис Василев !

До другаря
Сп.Тодоров
Т у к

ТЪЖНО И СРАМНО!

Използувам заглавието на Вашата дописка във в."Народен спорт" от 13.I I I.1967 г. Наистина,много на място е сложено. 
Тъжно,защото нашата общественост робски търпи да бъде тровена от неотговорни и случайни "майстори" на словото.Не сте ли Вие от тях?

Не ли е наистина срамно да нямате кураж и отправяте единственото обвинение в играния мач между Левски -ЦСКа Ч.З. :

- Кой започва с грубостите ?
- Не беше ли това добре подготвена "тактика",усвоена и прилагана вече с успех ? Трябва ли да се повтори случая с умишленото тежко контузване на Г.Аспарухов, на най-видния представител на футбола в нашата страна и единственото явление на българския футбол в 50-годишното му съществуване,за да се спечели на "всяка цена" една среща или едно първенство по нечестен път ? Много срамно!

И аз бих Ви замолил да не се занимавате с бележки за "Левски".Предоставете това на друг свой колега,който би имал доблестта да пише истината.

Съгласен съм,че много отговорна е длъжността на журналиста,защото трябва винаги да казва истината на обществото.А на Вас това качество Ви липсва.Наистина тъжно и срамно !

Борис Василев
imageimageГласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bulgaria1914
Категория: Спорт
Прочетен: 48563
Постинги: 21
Коментари: 4
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31